Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Rentek manevrası en sade hali ile bir aracın içinde sıkışmış olan hastanın veya yaralının çıkarılma işleminde kullanılan yöntemine denir. İnsanlar bir kaza gerçekleştiğini gördüğünde ya da olay yerinde bulunduğunda araç içinde yaralıya hemen müdahale etmek ister. Araç içinde yaralıya müdahale etmek için çoğunlukla adeta zamanla yarışılır. Yaralının ya da hastanın araç dışına hemen hızlı bir şekilde alınması gerekir. Yalnız yaralının aracın içinden çıkarırken dikkatli olunması gereken çok önemli detaylar vardır.

Hiç bir şey bilmeden hareket etmek, araç içinde yaralıyı çıkarmak, ona müdahale etmek kişiye yarar olacağı yerde daha çok zarar görmesine sebebiyet verir. Yanlış  bir şekilde yapılan müdahale, zararın tedavisinin mümkün derecede bulunmadığı durumlarda üzücü sonuçlara ulaştırır. Bu durumda rentek manevrası hakkında bilgi sahibi olmak onu düzgün bir şekilde uygulayabilir olmak oldukça önemlidir.

Rentek Manevrası Uygulama Adımları Nelerdir?

İlkyardım rentek manevrasında önce hasta ya da yaralı kişi zarara uğramadan araç dışına alınması gerekir. Uygulama yapılma durumunda aşamaları dikkatli ve sırasıyla yapmak gerekir. Aşamalar güvenlik adımları ile yöntemin uygulama adımlarından oluşur.

Kişinin araçtan çıkarmaya yönelmeden hemen mevcut bölgenin güvenliğinin sağlanması gereklidir. Alanın güvenliğinin sağlanması çeşitli kazaların oluşmasına neden olabilir. Bölgede patlama riski bulunuyorsa yardım için gelenlerin yaralanma gibi durumları oluşabilir. İlk önce çevrenin ve çevrede yer alan kişilerin güvende olmaları ön planda olması gerekir. Sonrasında araçtan çıkarılacak olan kişinin yanına ulaşım yapılması gerekir.

Rentek Manevrası Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç içinde tek hamlede dışarıya çıkarılan kişi henüz ambulans gelmemiş ise düz bir zemine yatırılabilir. Ambulans olay yerine intikal ettiği anda mağdur kişi sedyeye yatırılacaktır. Araç içinden çıkarılan kişinin durumuna yönelik ilkyardımın gerçekleştirilen kişinin çeşitli metotlar uygulanması gerekebilir. Örneğin araçtan çıkan hastanın elinin boşta kalması uygun bir durum değildir. Boşta kalan elin bir yere sıkışmaması ve takılmaması için kemerin içine konulması uygun yöntem olabilir.

Araç içinden kenara alınmış hastanın omurga bölgesinde göz ile tespit edilebilen bir omurga yaralanması söz konusu ise rentek manevrası tekniği uygun olmak suretiyle sürükleme yöntemi tercih edilir. Mağdur olan kişinin bu gibi durumlarda sedyeye taşınması bel ve baş hizasını bozmadan sürükleme yapılabilir. Sürükleme yöntemi ile sorunsuz bir şekilde taşınması için eller göbek hizasında olacak şekle alınması gerekir. Omurga kısmı hiç bir şekilde oynatılmadan kişi ayaklarından tutulma yöntemi ile yerde dik bir şekilde sürüklenerek sedye hizasına getirilebilir. Rentek yöntemi ile tek bir hamle yapılarak araç içinden çıkarılan kişi farklı yöntem tercih edilerek sedye ve ambulansa taşınması yapılır. Ayrıca bakınız: Sedye Üzerine Yerleştirme Teknikleri

Rentek Manevrası Uygulama Alanları

Sadece trafik kazası geçirilen yaralılar için rentek manevrası uygulaması uygulanacağı düşüncesi doğru bir düşünce değildir. Patlama ve yangın gibi durumlarda da yararlanmış kişilere rentek manevrası uygulanır. Akla gelebilecek bütün tehlikeli hallerde olabilecek ani solunum durması gibi durumlarda rentek manevrası hem hızlı hem de güvenli bir şekilde uygulaması yapılır.

Yüksek yerden düşmeye bağlı oluşan kazalarda bisiklet ve trafik kazalarında İş kazalarında göçük altında kalma durumlarının tamamının da hareket ederken kişide omurga zedelenmesi mevcut gibi düşünerek hareket edilmesi gerekir. Bu nedenle rentek manevrası uygulanabilirliği bir hayli yüksek, hızlı, bir o kadar güvenilir hareket edebilme sağlayan teknik olarak en başta gelir. Bu kazaları yaşamış olan kişilerin mümkün olan en az şekilde hareket ettirilerek güvenilir bir alana alınması önemlidir.

İlk Yardım Kursu

Twitter Adresimiz: https://twitter.com/ilkyardimkursu1

Leave a Reply